Baclava

Ingrediente

  • 300-350g foi de plăcintă
  • 500g nuci tocate mărunt
  • 200g margarină/unt
  • 2 lingurițe de scorţişoară măcinată
  • O cană cu apă
  • O cană zahăr
  • 200ml esență de rom
  • O cană miere
  • 10 lingurițe nucă de cocos

Preparare

  1. Împărțim foile în 3 părți, astfel încât cea de-a doua parte de foi sa fie mai mică, ea fiind cea care intră la mijloc.
  2. Amestecăm nucile cu scorțișoara. Amestecul de nuci și scorțișoară îl împărțim în două farfurii diferite.
  3. Luăm prima treime de foi și le așeazăm în tavă ungând fiecare foaie după ce o așezăm în tavă și punând peste ea următoarea foaie.
  4. Punem o jumătăte din amestecul de nuci și scorțișoară peste foi.
  5. Luăm a doua treime de foi și o așeazăm peste nuci, repetând procedeul anterior. Punem foaie peste foaie, adăugând peste fiecare margarină.
  6. Peste a doua tranșă de foi adăugăm a doua jumătate de nuci și apoi punem cea de-a treia treime de foi unse în același mod ca și celelalte.
  7. Punem tava cu foi timp de 40 minute la frigider. Cât timp tava stă la frigider, încălzim bine cuptorul.
  8. Scoatem tava de la frigider după terminarea celor 40 minute și împărțim prăjitura în porții pătrate egale. După porționare, punem tava la cuptor pentru 30 minute și o scoatem după ce se rumenește.
  9. În acest timp, fierbem la foc mic apa și zahărul. După ce dau în clocot micșorăm focul, adăugăm mierea și lasăm sa dea din nou în clocot. Stingem apoi focul și adăugăm esența de rom.
  10. Atunci când prăjitura este gata o scoatem de la cuptor și turnăm peste ea, în mod uniform siropul de miere. Păstrăm puțin sirop pentru servire.
  11. O lăsăm să se răcească și când a ajuns la temperatura camerei o punem la frigider.
  12. O servim rece, punând peste fiecare bucată de baclava puțin sirop. Este preferabil ca peste fiecare porție de baclava sa turnăm puțin praf de cocos.

De reținut

Gătește.ro este un site de inspirație culinară, rețetele fiind preluate, pentru tine, direct din alte surse. Pentru mai multe informații privind rețeta, te rugăm sa accesezi site-ul sursă.